Onthaal  Voorstelling   Iets wat geschiedenis   Onlangs   Het repertoire   Volgende afspraak   Met "Pays Noir" contact opnemen
HET VOCAAL ENSEMBLE "PAYS NOIR" uit Charleroi
Opgericht in november 1959, heeft het vocaal ensemble "Pays Noir" het essentiële van zijn repertoire gevestigd op muziek a capella vanaf de 16e en 17e eeuw. Het telt koorzangers vanuit gans Wallonië in zijn midden en is, sinds 1965, een effectief lid van de Europese Federatie van Jonge Koren.
Sindsdien is het ensemble opgetreden in België en in een groot aantal landen van Europa, en dit onder de leiding van zijn permanente dirigent, of van talrijke dirigenten met internationale reputatie, zoals Jean-François Paillard, Etienne Rappe, Jacques van Herentals of Michel Keustermans. Het heeft eveneens bekende werken met orgel op zijn aktief waaronder de " Plechtige Hoogmis" in ut kruis mineur van Vierne, of met orkest zoals het "Requiem" van Fauré, de "Treurzangen van Jeremias", van Durante of nog "Dido en Aeneas" van Purcell. Talrijk zijn de buitenlandse koren waarmee het ensemble zijn muzikale vreugde gedeeld heeft, waaronder de koren van Valenciennes, Lille, Halver of Berlijn.
Solisten met internationale reputatie, zoals Véronique Bogaerts en Eric Baeten, viool, Thérese-Marie Gilissen, alt viool, Marie Hallynck, cello, allen professoren aan koniklijke Concervatoria, vereren regelmatig het koor met hun tegenwoordigheid ter gelegenheid van prestigeconcerten.
Gerankschikt gedurende de internationale wedstrijd van Montreux, heeft het ensemble de overwinning behaald gedurende deze van Raeren (België). Het heeft de kwalificatie "Uitmuntend" voor de Provincie Henegouwen en neemt deel aan rondgangen "Kunst en Leven" van het Ministerie van cultuur van de Franse Gemeenschap. Het geniet eveneens van de steun van de stad Charleroi.

Sinds Januari 2015 heeft Guillaume HOUCKE de leiding van het koor overgenomen. Guillaume is contratenor en organist. Hij is van IMEP in Namen gediplomeerd, waar hij zang, orgel, improvisatie et koorleiding studeerde.